Bewegings behoefte van de Drent, ondeugende drenten, januari 2022

Bewegings behoefte van de Drent

Onze Drenten hebben de behoefte om hun energie en blijdschap te tonen. Vaak uit zich dit in speurwandelingen.

Afgelopen zondag kreeg ik zowaar ’n jonge fazant aangeboden. Geheel onverwacht een aport op afstand en het voorbrengen van het wild bij het vrouwtje! Ja en dan kijk je wel op van zijn kwaliteiten als jacht makker.

Ferra is een echte zwemmer ze haalde onlangs ’n groot stuk hout uit n grote sloot, ja ja, dus wat ’n stoere dame ze kan zijn.

Ze eten goed en altijd trek. Grote bout in de tuin kluiven oh joh echt super. Pens is favoriet, maar dat krijgen ze maar twee keer in de week.

Voor zover de info, veel leesplezier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toal en Taiken

In 2013 is onze Fwestor een jaar oud, hij is dan heel eigenzinnig……eigengereid, maar toch ook poeslief.
Wij gaan naar de koninklijke opleiding en dan doe ik na twee maanden mee aan een wedstrijdje eigen terrein.
Daar moet je wel goede schoenen voor aantrekken want dat gaat niet zomaar.
Welbekend lopen met n eitje op n lepeltje…… lusjes maken enz. Met je hond erbij, Fwestor het ei geven en dan heel naar je toebrengen enz.
Kug kug, het is een 10. Nog veel meer proeven doorloopt hij en Hij en ik worden samen tweede met 94 punten op deze bijzondere dag.
Nu lees ik in 2020 een gedicht en het blad Taol en Taiken van 2013 jaargang januari februari, n gronings verhaal.
Ik ga het hier op de site plaatsen met die vermelding dat het zo’n leuk bijzonder hondenverhaal is.
Fwestor is tot de ontdekking gekomen dat vrij zijn, vrij lopen, ook bijzonder leuk is!
Wij wonen inmiddels ook in Groningen. We ontdekken samen met de hondjes… we hebben inmiddels twee patrijs honden, dat het leuk wonen is.
U mag het gedicht hier lezen:

Braif van mien hond,
Onverwachts von ik eergustermorn
Op mat van veurdeur n braifke op de grond
k scheur hem open.dou begunde ik te lezen
En ik daocht:Da’s ja poot van mien hond!
Hai schreef dit:Beste boas, dit is van Fikkie.
Hol die vat aan toavelpoot of stoul.
Dizze braif is bedould as n ofschaaid,
Mor t gaait veur n honds, hail goud doul.
k bin nou zulf boas……..”
Dit gedicht doet me veel goed. De drent is een hond die graag beslissingsgericht werkt.
Dus Beste lezers….. behoedt uw hond voor
n te strakke lijn, en geef hem soms de ruimte.
Zoek n leuke plek en laat hem soms vrij.
Wachtend met blij gemoed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewegingsbehoefte van de oudere Drent

Wij krijgen een belangrijke les van oudere dieren, honden katten enz. De belangrijkste les van ouder wordende dieren is de liefdes les. Vanaf 8 a 9 jaar is een hond oud aan t worden, soms  te zien aan uiterlijke zichtbare gebreken.

Soms is een hond op deze leeftijd nog goed in de vacht, en loopt hij of zij nog prima. Het uitlaten is dan nog n feestje. Je geeft de oudere hond ’s morgens eten met n klein lepeltje zonnebloemolie erover gesprenkeld!

Ze worden blij wakker geven de zo karakteristieke drentenbrul. Onze reu doet dat heel luid, ons teefje brult niet, zij geeft n blij jankje! Ze geven je n blijdschap omdat ze worden verwend, je verzorgt ze goed. Dan krijg je een prachtige hondenblik, ach jij bent het liefste baasje ………helemaal!

Het voer mag je vanaf 9 jaar ook 3 maal daags gaan geven. De wandelingen wat korter, maar rennen twee of drie keer per week raad ik aan. De volgende dag na n ren uurtje zal de hond soms wat stijvig lopen, belangrijk goed te begrijpen of hij dan juist wat meer rust nodig heeft of dat een kleine wandeling juist n goed idee is.

Bewegingsvrijheid is het sleutelwoord! Ze mogen het ook wat rustiger aan doen! Welverdiend! Voor blessures bij de hondenpoten wil ik u wijzen op het te lang worden van de nagels.

Vijl ze op tijd bij als knippen moeilijk gaat. Ook daar komt veel geduld en liefde bij kijken. Als je veel wandelt in de wat ruigere gebieden ligt een blessure ook wat meer voor de hand. Toch is de hond van nature voorzichtig. De oudere hond is al heel lang gewend aan de gewoontes van de dag en dat is fijn.

Bij een vervelende  blessure dien je de arts te raadplegen.

Beweging van de ouder wordende hond

Jegens  verzorging voor de geblesseerde hondenvoeten en trouwens ook voor de mensen voeten is zwemmen een fijne bezigheid.

Waar kan het nog! Met je hond bijvoorbeeld, lekker even in het water. Gelukkig het kan nog……..en hoe, in Drenthe kan je gewoon lekker gaan zwemmen mits het geen hittegolf is. Dan blijven wij zoveel als mogelijk thuis werken.

Voor ons en de hond is er thuis ook het een en ander te regelen…baasje oud, hondje oud……..  tjonge!!!! Een voor een gaan de nagels eraf, wel of niet met n beetje onwennigheid en een beetje pijn. Laatst nog even bij de dierenarts geweest, restant blessure leed…. en die heeft n honingzalfje gegeven en dat hielp. Een dagelijkse zorg voor die lieve oude rakker van ons!

Wij hebben een vermoeden dat het water helend is en zijn nagels helpen om sterker te blijven. Zie hier……..een tussen haakje” oude hond’’’ die geniet van het zwemmen,……….een kwartiertje.. maar wel n wetenschappelijk kwartiertje!

Drent zwemmend

 

Wat n knapperd he!!!!

Bewegingsvrijheid en water!

De teef zwemt vanaf 8 maanden graag in n ijzerhoudend watertje, met daarin het prachtige plantenrijk. Groen sprieten of zomaar n waterlelie ze zwemt er netjes tussen en doet dat op n jachthondenmanier. Valt er nog n diertje te bespeuren? Ze worden beloond, ze krijgen wat lekkers als ze weer snel voorkomen, wanneer ze genoeg heeft gezwommen en gerend. ‘N uurtje soms wat langer, genieten in de natuur……….

Dp in het water gaand

dp Zwemmend

 

Dp Zwemmend

Het mag hier mits de honden onder apel staan en geen wild aanvallen, dat mag niet! We jagen niet, maar de instincten van onze honden worden ruimschoots geactiveerd.

Vanmorgen had de reu n muis te pakken en ja normaal eet hij niks geeft het netjes als apport aan de bazin…… Dan vraag je je toch af waarom hij vandaag n muis doorslokt, bahhh! De ervaringen zijn divers, altijd fijn als je hond daar weer heelhuids vanaf komt, het zijn rakkers van n uitzonderlijk gesternte!

Dus…..

Zo hou je de bewegings behoefte ….. van de honden goed! Wij vieren dat feestje mee want het is zo samen echt genieten.

Er gaat ook weleens met deze honden ………niet naar wens!

De drent en de schapen zijn een goed stel dieren  ,die het goed samen kunnen vinden. Met Fwestor liep ik op de dijk in Friesland, rustig mijn rondjes, zodat hij kon wennen aan de rustig grazende zachtwollen dikkertjes. Door zijn opleiding laat hij de diertjes met rust. Vanaf n jaar of twee begon hij echt mee te tellen, hij stond zijn drenten mannetje hoor. Mijn reu had het niet zo op de engelse buldogjes of de pitbullies. Deze dieren mits aan de lijn waren ook bijzonder lief voor de eigen baas.

Dit stukje gaat over de dingen die nou niet zo lekker lopen als je n “hoge” hond hebt in vaktermen vertaald; een hond die heel veel in zijn mars heeft. Dat is dus mijn Fwestor. Het ging weleens goed mis met honden tijdens de opleiding, echter Fwestor bleef stoïcijns koeltjes. Behalve dat hij mij probeerde de loef af te steken….Ha. Hij ging weleens met mij mee, uit wandelen en dan zette ik hem vast met de riem dan maakte ik even n praatje! …….Dan komt er natuurlijk net een Engels buldogje langs lopen……

Losgetrokken riem en rennen en vechten joh……Wat krijgen we nou! Een meneer komt aanrennen en zorgt er samen met mij voor dat de buldog geen problemen veroorzaakt. Deze man heeft er verstand van…..hij redt het niet met deze honden want als die de kaken open zetten en vast bijten dan…. Gelukkig dat ging goed! Nou ……! Ze hadden er beide geen verwondingen aan overgehouden. Dank aan deze kerel. Het is zo…. je wordt wel geholpen als je n dame bent! Het staat nog wel op mijn netvlies!

Nu hij wat ouder is ziet hij de andere honden niet meer, hij gaat rustig zijn eigen gang!

Ferra is een ander verhaal ze werd dit jaar mam’s. Pas vier jaar oud. Was daardoor ook wat feller dan normaal! Je zou haar n pittig hondje kunnen noemen. Onvoorstelbaar zacht voor haar pup, rustig voor hem. Top in de verzorging. Bij het uitlaten op n zondag rond 9 uur rook ze iets op afstand, op een twee honderd meter afstand.

Ze rende n spoor na daar leek het op! We waren met z’n tweeën aan t wandelen, dus ik was er iets eerder bij! Ze was door n met elektra beveiligd omgegooid hek heen gekropen of onderdoor gerend. Daar stond een schaap…………… Je weet je even geen raad want ze mag dat niet doen. Rustig blijven lukte even niet want ik schreeuwde dat ze hier moest komen. Uiteindelijk heeft ze ronde tanden en blaft ze wel maar bijt ze niet.  Mijn zoon lukte het haar aan de lijn te krijgen en het schaap was geschrokken.

De meneer die op de schapen moest letten kwam er aan. Hij vroeg of er twee schapen waren en ik zei nee er is er hier maar een!

Drentsche schapen in de weide
Schapen in de wei, het gaat niet om deze schapen

Mijn zoon liep met Ferra naar huis en ik hoorde de man zeggen er is nog een dier ontsnapt die loopt in het park……. Nou hoe dan dacht ik ….in het park, maar hoe dan! Door zijn lange tuin, via de voortuin…..……ik zal dat wel even doen …….het dier terug brengen……ja ja! De mevrouw wees ’n kant uit …die kant ,die kant over de weg? Ik zag iets staan en liep er naar toe, ja, maar dat is een “ram”….Ha….

Ik riep hem en ben gaan lopen en hij kwam als n klein wondertje met mij mee gewandeld. Tik, TIK… deden zijn hoeven, wat n groot dier is dat van dichtbij. Naast je….doorlopen over de straat over de stoepen naar de tuin, hij loopt nog steeds mee… door het hek ….gauw dicht en toen was het dier weer thuis! He he! Dit gaat over de dingen die je moet oplossen als je n ondeugende Drent hebt!

Dit verhaal gaat over een stoute hond, die wel een klein strafje hiervoor heeft gekregen.

 

Bijzonderheid van de Drent

 

Je komt een blije hond tegen, ja wat n feest, voor de meeste mensen een fijne aanschouwelijkheid. Mijn oude….. Drentsche patrijshond is nog steeds jong in gedrag en uiterlijk vertoon, maar zeker met pit en nog steeds die  prachtige wit glanzende vacht.

Wij kregen hem toen hij 8 weken was. We hadden veel moeite hem in het gareel te houden ja dat is echt waar. Nu in 2021 weet ik dat hij n grote beste bravert is, met een groot talent. Hij loopt graag vrij los, en snuffelt dan ook ……ik denk weleens wat een vrijheid toont hij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U weet het ik zoek de paralellen, van die …….mooie modellen… en daar…..krijgen wij veel liefde voor terug! Wij verzorgen de honden door ze op een andere manier te voeden, weinig te borstelen, wel op tijd maar zeker niet elke maand. Wel aaien wij de vacht elke dag , ze vinden dat nog fijner dan ……… het eten van op de dag. De kunst is ze op te leiden met veel geduld, je haalt je wat op de hals als je zo’n beestje in huis haalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze snaaien van alles en dan kom je weleens iets totaal vervelends op het spoor zoals je binnenzak van je jas opeten….. waar toevallig nog dat ene lekkere snoepje in zat, en dan ga je wandelen en ben je ineens je sleutels kwijt…..die waren door die zak heen gevallen……potver.! Dat doen ze dus op hun vrije dagen,…….. vervelend ondeugend noemen wij dat………

U begrijpt het met deze onzekere honden vrijheid heb je ook weleens n vervelende Drent of twee thuis.

Honden-Boosheid; of is het meer waakgedrag van de hond?

Mogelijk is het de gedragingen van mijn hond rustig te analyseren. Wij maken er een wetenschappelijk uurtje van. Soms is het wel duidelijk wat hij doet of wat zij wil. Hij de reu ( mannetje ) is wat dominanter dan mijn teef (vrouwtje). Dat is natuurlijk wel duidelijk verklaart vanuit de biologie. Leuk is het ook echt van dichtbij te merken als je reu ineens omkijkt op een manier die je nog niet eerder had gezien. Boos zijn zonder………… brommen?

Joh wat is dat prachtig…………….. Zijn houding……zegt…staan en kijken of nog beter gaan liggen plat…….. Je snapt het wel hij is een persoonlijkheid geworden. En wat daar verderop staat dat vind hij bijzonder on aantrekkelijk,  het verstoort, het is gevaarlijk?

Voordeel halen; dat is wat deze jachthonden hebben, het zit nog in de genen.  Een hele grote aardappel uit het keukenmandje pikken b.v. en dan je verstoppen en lekker die lekkernij proberen op te eten. Nee…zeg ik dan…. hier met die aardappel…. dat vind ik dan weer net niet goed, wel lach ik hier om, want wat is hij lekker stout.

Hij heeft geleerd netjes het wild aan mij te geven……dus die aardappel krijg ik met n klein stukje eraf ook ..dat heet apporteren en …

 

2 januari

Fwestor geniet, wij natuuuuuurlijk ook.

Warm weer zo, 14 graden in het zuiden van het land. Hier kunnen we ook de winterjas wel thuis laten, alhoewel……Deze jas past mij wel, lekker wijs en grijs. Smerig weer zo nu en dan…….water win en gezellig zijn betekenis…………ha. Vrij is vrij en blij is hij hij die weer tenminste rennen kan, staan en kijken. Het nieuwe jaar in kijken ziet u het een jachthondenblik ….wat is het hier mooi, wat ruikt het hier lekker.

Nieuws

Mooi en intens beleven wij de dagen dat we merken dat onze hond niet meer beter wordt. Aangeven dat  doet hij.. het is zo wel goed……..hij blijft staan………hij kijkt en wil naar huis. ‘N paar minuten lopen……klein beetje eten. Relaas van een hondenleven, waar we jaren van geleerd hebben met veel geniet momenten daarin.  We schrijven erover op onze site. Miljoenen honden, miljarden honden: dat vinden wij,  zijn niet zo als hij was! Wijs werelds, geen gewoon loopje maar een snelle draf, een galop een dans…….. van jewelste.

Nieuws kan soms geen goed nieuws zijn.

Je hond heeft iets en je merkt het wel je hoopt dat hij of zij iets heeft wat weer beter wordt.……..

Als het niet echt beter gaat is het tijd voor een dokters analyse, bezoek en medicijnen?? Wij vinden het heel vervelend, kunnen hem troosten aaien verwennen en dat doen wij ook. Hij eet vanaf nu kippen vlees heerlijk hij eet super goed. Wij aaien hem en zijn dag en nacht bij hem hij heeft het niet meer zo goed als vanouds.

Wat wij nu ervaren is vooral een liefde voor onze grote dierenvriend. Wat wij nu voelen is verdriet. Wij vertroetelen hem, hij kijkt dankbaar! Als hij niet meer graag naar buiten wil…….dan weten we wat hij wil laten zien. Als hij blijft staan en mijn zoon hem moet dragen dan………. Wij hopen dat hij beter wordt. Kijken elke dag of het nog gaat!

Hij is bijna in zijn 11e levensjaar………….trots..  met veel verdriet nemen wij afscheid van ’’ grote stoere lieve intelligente drentenman’’.

Ferra zonder haar……..oude stoere vriendje Fwestor

Ferra heeft op aanraden van de dierenarts afscheid genomen. De twee voorlaatste dagen heeft zij naast hem gelegen en geprobeerd zoals ze altijd samen gewend waren te neuzen. Het neuzen is het besnuffelen van elkaars neuzen op een liefde volle manier. Wij zaten hier naar te kijken , zittend in twee stoelen, bij Fwestor wilden we blijven, en dat hebben wij drie dagen gedaan.

Hij deed dan af en toe even de ogen open en dan was die blik zo mooi ………..Opvallend was dat de altijd innig verliefde Fwestor haar nu niet in het snuffelen wilde beantwoorden. Hij liet haar merken dat het zo wel goed was. Belangrijk voor deze verwerkings – periode is geweest dat we van elke dag , een feestje hebben proberen te maken, heel veel aai aai aaitjes knuffelen honden aaipoezen hebben hem tot een dankbare lieve rustige hond gemaakt; meenemen naar zijn favoriete wandelplekjes achter in de auto…..moeilijk was die periode want hij wilde dan vervolgens niet meer uit de auto!

Het aller belangrijkste is om het juiste moment voor je hond te kunnen kiezen, wij hadden het daar erg moeilijk mee. Toch zijn wij bewust, en op n natuurlijke manier naar dat moment gaan toeleven. Twee dagen twee lange dagen, keken we hoe het met hem ging, belangrijke liefdevolle dagen.

Hondenafscheid……..Ferra heeft bij hem gezeten een uurtje en de volgende dag nog even. Ze aanvaarde het. Echter na 4 dagen zagen wij dat ze hem erg miste en wij zagen het met name in haar blik. Veel afleiding hebben ervoor gezorgd dat ze weer in orde is, gelukkig maar. Wel is ze heel waaks geworden….. blaft ze iedereen van het erf af,  ja,ja, dat kan ze goed hoor.

 

 

Ook wij hebben het nu n beetje verwerkt, en wij kunnen nu terug kijken en ook weer genieten van de zo innige band…. die wij met hem hadden. We zorgen nu voor het kleine o zo lieve pientere  meisje en zeker ook het toch ietwat bitcherige drentendametje.

9 januari 2022