Bomen en hun schors met de korstmossen

Vroege Hazepoot!

Ja, dit is een klaverplant! Nee, dit is toch net even iets mooiers, geen klaverplant? Thuis zoek ik naar deze bloemenpracht. Het is het Hazepootplantje. De tekst in het boekje vertelt ze zijn er rond Juli tot oktober, maar het is nu mei.  “Is dit de klimaat wisseling?”

Ze veranderen van kleur. Nu dus rood dan naar bruin licht bruin, dan naar wit!

 

Licht…van kleur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk een lichtkleurig zijdeachtig langwerpig donzig bodem plantje. Het staat er zo bij dat je denkt niks bijzonders……op n zanderig plekje, langs wegen, op ruigten….. De kleur is grijsharig met n beetje ja……… Prachtig wat n keuze aan landschap, vakantievieren…… thuis weliswaar, maar daar ben je als pensionada aan gewend. Graag laat ik u hier meegenieten!

Dit plantje heeft een lichte kleur ‘’ n klaversoort”.

Koeien

Toen het maar aan het regenen was gingen wij n stukje rijden, een hondje mee. Daar liggen ze rustig bij elkaar ……. de koeien  zien ons direct en kijk maar eens… wat een pracht……

Licht van kleur en er zijn kalfjes bij. Nieuwe boeren, oude boeren alle boeren mogen opnieuw kiezen………. Ik hou van die wijze boeren, wijs geworden op het land. Ze dragen bij net zoals wij dat graag doen.

Kijkende koeien

 

 

 

 

Wereldse Bomen

Trompetvormige bloemen bladeren breed en heel groot, lichtgroen linde kleurig. Ik heb het hier over een boom hier in mijn straat!

Trompet boom vol in bloei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De boom heeft een enorme bast, breed licht bruin van kleur. De naam is ook bijzonder te noemen;

 

Close up van de stam van de Trompetboom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is de Trompetboom, ofwel Catalpa bignonoides.

De trossen bloemenpracht vergelijk ik toch met een tros druiven……deze zijn echter anders van kleuren  textuur, maar toch!

Close up van bloemen trompetboom
Bloemen van de trompetboom

 

 

 

 

 

 

 

Trompet trossen hebben “’ witte bloemen met spikkels van paars daar midden in”. De stand van de tros doet denken aan de trompet. Bloeitijd is juni juli een juweel in deze wereld, zo mooi. Oorspronkelijk komt hij uit de verenigde staten. Maar hier in Nederland misstaat hij niet!

De vraag is (BB)……veroorzaken ze ook verschillen in de wereldnatuur; veroorzaken ze verschijnselen?

Van mij mag de boom hier ook staan, graag zelfs!

De bast van een boom!

Basten…….. vergelijken met elkaar, dat leek mij wel wat!

Weer of geen weer regen of zonneschijn…de bast….in omvang, structuur, kleur – houtsoort; de bomenbast is bijzonder. In de wetenschap zullen bomenchirurgen de basten onderzocht hebben, ik kijk er naar met n speciale interesse ! Het lijkt of ze ook n soort van gezicht hebben of ja misschien zou je beter kunnen zeggen dat ze n huid hebben.

In de literatuur heet het bastweefsel (of floëem); kanaaltjes die de stoffen vervoeren die de boom nodig heeft.

Close up van de bast van een Lindeboom
Bast van een Linde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de boomrijke gebieden, keken we vaak naar van alles…mijn zoon was 8 jaar toen we vaak wandelde en ook de fiets pakte om deze ervaringen te kunnen meemaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vorming is belangrijk je kind doet in de natuur ervaring op. Geeft voor later de nodige interesse al denk ik dat het ook persoonlijk per kind kan verschillen.  We stonden eens een hele grote boom te ja ……..te meten ….met onze armen….niet te doen zo breed… hij staat in Frankrijk!

 

Bast van een eik met begroeiing van korstmos.
Eik met begroeiing van korstmos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stammen van bomen, basten, hebben een functie zoals ons skelet ons houvast biedt en ook onze spieren, en de boom heeft ook zoiets. Bijzonder is dat de bast over het kernhout groeit! Geniet van de foto’s

De welbekende jaarringen ………ja we kennen ze, wat mooi toch!

Jong en oud u begrijpt het!! De parallel ik probeer u mee te nemen in het verhaal van deze wereld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boomschors

Bomen in de wintermaanden fotografeer ik met liefde. De schors is verschillend dus niet gelijk aan elke boom- schors. Juist dat verschil breng ik in beeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomen krijgen n prominentere rol in de wereld, ook al is de tegenstrijdigheid wat betreft de ruimte verdeling hier op aarde n groot dingetje. Daarom laat ik u op mijn site lezen hoe belangrijk bomen zijn. Ik vertelde over de geurende bomen in de zomermaanden en nu dus de bomen zonder de bladeren in de winter.

Het hoort bij het klimaat plan……De boom verliest bladeren…….of n tak, en alles is weer her te gebruiken. De kleurschakering in de novembermaand is zo bijzonder, van zacht-groen naar bruin-oranje roodachtig. Fijn dat er zoveel mensen beseffen dat ze belangrijk zijn.

In de hittegolftijd geven ze tot wel 4 graden verschil in warmte en dat scheelt wel weer de kosten van een airco. Warmte is niet slecht voor de mens, zeker niet als je het afwisselt door onder n boom te gaan zitten met n drankje, tafeltje zitstoel er bij, dat slaan wij niet af hoor!

Oude boom en elvenbankjes

De grote oude boom in de tuin moet weg.

Ik kijk welke bomenchirurg dat allemaal een beetje in de buurt kan doen en vind de juiste bomenchirurg. Ja en dan krijg je n heleboel hout, want het was een hele grote boom. Het is nu drie jaar geleden en de buurman vond het toen der tijd goed dat de boom naar zijn kant werd gekanteld en werd bij hun verzaagd.

Best aardig van de buren, en ja die oude boom was een gevaar voor de toekomstige kleintjes en hun hondjes, daarom ook wel n dingetje. Dus kwamen ze met zijn tweeën.  In een uur tijd hadden ze de boom tot n hoogte van ongeveer 3 meter afgezaagd.  De boomchirurg vroeg ons of wij het hout wilde bewaren. En het antwoord was JA! De dag later zijn wij bij de buurman in de tuin de houtblokken gaan halen, in de kruiwagen en opruimen. Karrewagens vol!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu zet ik hier op de site wat er in die drie jaren van de stammetjes is overgebleven. Ten eerste staat er nog n stuk boom zonder takken, maar met n groen begroeiing zo prachtig. We hebben toch nog wat hout ervan in het houtschuurtje liggen.

De tuin hout blokken zijn ook oud en nat geworden, tenminste het hout wat buiten lag. Als tuinversiering en hondenplezier. Lekker, boom elvenpaddenstoelen eten, maar dat hebben we maar niet gegeten. Het is mogelijk paddenstoelen te kweken op hout, daar gaan wij nog even op gaan studeren.

Elvenbankjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn oog kijkt naar de verschillende kleuren elvenbankjes, groen, donkergrijs, crème, bruinig, dat is best bijzonder want het is hetzelfde hout van een boom. misschien toch nog wat oud hout van de vorige bewoners.

Nu zijn we in coronatijd veel in de tuin met onze honden. Ze zorgen ervoor dat wij extra hard moeten werken want wat nemen ze veel tuinvuil mee naar binnen.

Schimmels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerlijk gezegd heb ik de onderkant van de boom wel een keer n kort fikje gegeven. Ongedierte wegjagen heet dat! Wij doen dat ’s morgens vroeg, en er staat altijd n emmer water in de buurt. De bomenchirurg wist te vertellen dat de onderkant van de boom toch wel snel zou wegrotten, tot nu toe valt het mee. Het fikje aan de onderkant is wellicht n goeie geweest daarvoor!

Onze honden hebben onvoorstelbaar veel plezier aan deze houtblokken beleefd. Spelen, rollen, parmantig erop gaan staan, dus al met al een geslaagde actie.

Korstmos en basten

Mijn liefde mijn snoezig bekijken van de wereld. Kosmosjes of korsmosjes? Boommosjes of gedroogde opdroogsels andere mosjes!

Korstmos op stenen ondergrond

 

 

 

 

 

Korstmos op boombast (eigen werk BB)

 

 

 

 

 

 

Speling der natuur, de weelde van deze wereld is zichtbaar. De natuur is vroeg……….Berken gaan de nodige stofjes de lucht in waaien. Advies is heel duidelijk………. Ons advies luidt……..

Het is allang bekend waar wij allen toe zijn aangewend. N beetje dichten en dan n glaasje bier en dan ook n beetje fietsen en…..

Schapen in de wei met lammetjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Ach 2022 en we maken het mee, we doen mee en hopen er heel veel goeds mee te doen,, en dan geven we deze wereld een zoen.

Kan dat eigenlijk in de lucht de wereld zoenen, ja dat kan, ja dat kan…….