Eureka momenten

Pup ….. pupjes… informatie!

De  pup informatie kan in grote lijnen met een klein schema  opvoedkundig werken. Er komt veel bij kijken en waar men in eerste instantie niet zo graag mee geconfronteerd wil worden, het hoort er ook bij.

Pup…. De eerste vier weken.

Hij of zij heeft n eigen karakter en als het goed is zal de fokker u erop wijzen. Het kan een drukke pup zijn of n rustige pup. Veel van de opvoeding is in drie belangrijke zaken te vatten, namelijk; rust, ruimte , goede voeding.

RUST

Geef de pup n eigen plekje dicht bij u in de buurt zowel in de slaapkamer als ook buiten en in de woonkamer. Dit geeft hem of haar meteen het thuis gevoel. Blijf de eerste vier weken zo vaak als mogelijk bij het beestje. Want de eerste weken zal in de meeste gevallen het beestje n beetje piepen omdat hij de pups als speelkameraadjes mist. Rust is in de eerste vier weken het belangrijkste.

RUIMTE

Dit geef je omdat je het diertje eerst moet leren kennen. Wat wil hij graag en wat mag hij of zij echt niet. Dat vraagt ruimte in kijken en luistern. Vergeef de eerste weken ook veel in de zin van wat hij allemaal voor stouts uitspookt.

Karton, een boekje wat hij kapot maakt enz. Fijn als je pup toch veel kan ontdekken en daardoor vrijheid en groei kan doormaken. Varieer het speelgoed, haal eens per week iets weg.

De jachthond blijft zacht in de bek als je het beeste geen hout geeft. Geen bal! Piepbeestjes zijn vaak favoriet. De andere rassen mogen wel hout en wel de gooibal als je daar zelf voor kiest.

DE VOEDING

Vanuit de gedachte dat n hond graag vlees eet mag je dat twee keer per week voorzetten. Veruit het beste is n goede brok, van n goed merk waar alles inzit. Wij gebruiken tot 8 maanden het merk Prins. Op de verpakking staan de hoeveelheden per gewichtsklassen en/of per leeftijd vermeld. Mijn advies is……. weeg het beestje de eerste vier weken een keer per week. Zo weet je of je voldoende voeding geeft.

Blijf de band met het diertje opbouwen, praat tegen je pup. Spelen ……… 5 minuten is meer dan genoeg, probeer het twee keer per dag. Kleine wandelingen zijn aan te raden tot 4 maanden daarna kan de hond wat langer mee.

Overige opvoedkunde

De puppy tijd is zo leuk maar ook heftig, en duurt kort. Het wisselen van de melktandjes is n ware gebeurtenis die vrijwel probleemloos verloopt. Het hondje bijt vaker in zijn speeltjes en soms ook in je vinger ja en dat kan als je rustig blijft en zachtjes zegt geen kwaad. Te hard bijten is echt niet goed… zeg dan  nee nee. De mond van het pupje vertoont bulten en dat is lastig en daarom is n bijtring soms n uitkomst.

Tot 7 a 8 maanden duurt dit en dan is het blijvende gebit een feit. Gedurende deze periode kan het zijn dat de pup lichte diaree krijgt geef hem dan een beetje gekookte rijst! Het doen van trekspelletjes van kijk eens hoe sterk we zijn is uit den boze. Niet doen tijdens het wisselen.

Nog een tip voor je pup, als hij ergens van schrikt…….blijft u rustig en blijft u staan tot hij is hersteld. Hierbij zegt u niets en kijk de pup niet aan. Het is niet anders, de pup merkt dan dat er niet zoveel aan de hand is en wordt daardoor een stabiele zelfstandige hond.

Warm weer!

Voorkom dat het pupje in een te warme ruimte verblijft.

Ja wat is te warm? Dan bedoel ik boven de 30 graden. Een hond kan op n natte handdoek op een stenen vloer slapen, liggen tijdens een hittegolf. Wel is het goed veel vers water neer te zetten en geef de pup vaker n klein beetje eten.

Dus niet drie keer per dag maar vier keer ietsjes minder. Ga 5 minuten wandelen in de schaduw. Dit is fijn het geeft wat afleiding en doe het wat vaker op de dag. Maak het diertje nat, lekker in het water, maar niet te lang. Verder veel genieten b.v. op n grasveld in de schaduw onder de parasol. Een doek over de bench en natte doeken erin, helpt ook.

Veel plezier in de zomer.

Drinkende honden in de schaduw

Eureka momenten 2021, en eerder.

Nu het is gelukt een nestje van Ferra te verwachten en te krijgen, zijn we super tevreden over het verloop van de twee maanden puppytijd bij ons in huis.  En ook overbluft door zo’n klein wondertje.

Op een natuurlijke wijze kwam het nestje van poes Fwinses…………Wij kregen van poes Fwinses twee nestjes. Zij werd in onze achtertuin door een Noorse boskat gedekt! Gelukkig zag ik het dier nog net weglopen en zag hoe groot en mooi hij was. Zij was jong en net 1 jaar toen de kittens 3 stuks ’s morgens en ’s middags kwamen, er zat ongeveer drie uur tussen de kittens in. Twee rode kittens en een zwarte. De klas, groep 3 ….. kwam kijken 27 kinderen en de juf, en ook mijn vriendin met haar dochter waren geïnteresseerd.

 

 

 

 

 

 

 

Het nestje van poes was een eenvoudige gebeurtenis, ze heeft alles eigenlijk zelf gedaan.

We hielden er zelf ook een,  de rode Josefien. Mijn Vriendin nam de rode kater spike! Deze poes is Heeeeel groot geworden en 14 jaar oud.

En Josefien heeft ook iets met n andere kat gedaan maar daar heb ik de vader niet van gezien. Goed….! Twee katten en Josefien,… zou misschien zo zei ik ……Als er witte poezen uitkomen dan….ja dan wilden wij er graag een van …..Ze kreeg er twee …ja witte poezen….en weer n rode kater.

Wat jaren later….

Nu wij met het oud Nederlands ras de drentsche patrijshond wilden gaan fokken stonden wij n aantal jaren helemaal stijf van alles en nog wat want het regelen kan eenvoudig zijn maar daar verschillen de meningen over. Makkelijk was het niet, wel heel bijzonder. Je krijgt te maken met n aantal super goed geregelde voorwaarden want wij staan volledig achter het zo gezond mogelijk houden van de honden. Als de kwalificaties binnen zijn en de heupen ogen enz zijn goed dan………

Het verhaal  van onze honden gaat verder zo’n 9 jaar later als ons 4 jarige Ferra haar eerste jong krijgt, n kleingewicht pupje…….Trius! Met de keizersnee geboren rond half 5 ’s middags begin maart. En rond half 7 lagen ze samen in het kraam-bed!

 

 

 

 

 

 

 

Kippenboulion voerde ik aan haar, verdund met water zodat het niet te zout zou zijn voor de moedermelk, en sukadelapjes, kleine stukjes, zo kwam Ferra er weer bovenop! De periode omschrijven wij als eureka, eureka………..want het is zo veel zorg als je moeder hond moet herstellen van de narcose en 10 dagen medicijnen slikt. Daarom mag ik dit n eurekamoment noemen.

Het kleine beestje, die in een warm petje met ons mee de auto in mag…gaat dat wel goed…….gelukkig hij drinkt direct bij Ferra, wat mooi! We slapen 6 dagen bij de diertjes zodat er gezorgd wordt dat Trius goed warm blijft. 20 dagen lang……….zou het goed gaan? En ja het beestje groeit 50 gram per dag……..Het staat ineens op vier poten hij maakt ‘n blafgeluidje…… Hierover is n belangrijk verhaal te vertellen, want het was ook nog eens corona tijd…..

 

 

 

 

 

 

 

Bijna onmogelijk zou je denken……..toch we waren blij en heel blij toen de oogjes opengingen, maar omdat ik voor het eerst blauwe oogjes van n 14 dagen oud pupje zag was ik……….ja ik was onzeker of hij zou kunnen zien!………….Nog n beetje troebel niet helemaal helder ietwat grijsblauw ……na drie dagen merkten wij dat hij heel goed kon zien want hij ging spelen met zijn moeder. Zag zijn speeltjes en ja……..Het is anders als er 6 of 8 pups in een nestje geboren worden.

N paar bijzonderheden noem ik hier.

De zorg is nog optimaler….. Surrogaat warmte aanbieden op dag een, in de vorm van petjes, doekjes , en een mandje met warmte erin, zodat de moederhond 5 min naar buiten kan. Een warmte lamp hebben wij niet nodig gehad……wel zo nu en dan een elektrisch kacheltje ; zodat het 21 graden constant was de eerste drie weken. Ja en nog belangrijker is de warmte van Ferra, wat n lief en zorgzaam rustig karakter had zij tijdens de zoogperiode.

Genoeg melk……… Het aanbieden van zogenaamd de andere pupjes, hebben wij kunnen opvangen door in het nest n rolletje neer te leggen waar Trius dan tegenaan kon liggen of erover heen kon klimmen. Dat werkte ook; n heel eng tijger bontje en dat werkte ook. Later toen de pup 6 weken oud was, en lichte brokjes at , zette ik n eigen bedje bij het kraambed. Dat werd binnen een week n eigen plekje, hij klom er als hij gespeeld had  zelf in, eerst de voorpoten en dan hup hup plof en slapen!

 

 

 

 

 

 

 

We dachten dat we het niet goed zagen maar hij was echt al n zelfstandig dier aan t worden. Week 7 hebben wij de moeder hond een andere slaapplek gegeven, ’s morgens waren ze dan weer bij elkaar, zo leuk! En ja toen was het tijd naar de nieuwe woonplek te mogen gaan… bijna 8 weekjes oud! Echt hoor n fijn gezin met de vriendelijkheid een mooi en intelligent dier groot te brengen, het was n feestje en wij geven met veel liefde en vertrouwen de kleine Drentsche patrijshond aan de familie.

 

 

 

 

 

 

Max versus Trius

Honden en onze manieren en houden van dieren.

Je zou er bijna van gaan rijmen. Wat ons aan de pup opviel tijdens het rijden van Onze wereldkampioen, n half jaar geleden, kwam als een kleine verrassing.

Zijn geboorte, zijn prachtig lief kleine vorm, en dan zit hij bij ons en laat hij het Max Racing Bekkie zien.

Samen deze tijd die echt rampzalig is doorkomen……… Echt dit is geweldig, 2021 was voor ons een……. eurekamomentum en voor velen ook. Wij zeggen direct dat de moeilijkheidsgraad van ons bestaan in 2021 ondraaglijk kan zijn.

Zie het ongeloof op het gezicht ……van Max en zijn vader………..heb ik dit gedaan! Hebben wij dit gedaan………. Sorry….. God laat zich hier wel even  zien………..

Mijn zoon was 24 jaar toen hij Master of Science werd, voor ons een geschenk!

U weet het paralellen, universele momenten.

Ik geef u hier het relaas van de super leuke film en apotheose van het olifantje van de film dombo  want …………Daar worden wij en de  hele wereld blij van.