Geen tweede Drent in 2022?

Beertje ……Beera!

De Drentsche patrijshond nieuw in ons gezin!

 

Op zoek naar een Drenten pup! Dat hebben wij de afgelopen drie maanden gedaan.

We kwamen uit bij verschillende fokkers. Ja of nee zeggen is ook wel zo’n dingetje! Er een krijgen, daar is ook wel een zekere passie voor nodig. Passie voor dit ras is bij ons ontstaan al in 2011. Reden om deze stap te nemen is niet licht genomen, daar hebben wij over nagedacht. Welke lijn past, en ook het gevoel sprak zeker mee. Daarna aandacht geven aan de wens weer een pup op te mogen voeden, even netjes afwachten……..

Bij n vriendelijke duidelijke fokker kwamen we terecht, de moederhond zou begin 2023 loops worden maar dat kwam iets eerder……..dus……kijken en kijken en bewonderen dat hebben we gedaan.

18 oktober 2022 zijn de pups geboren en we mochten meekijken naar de groei van de pupjes, we wilden een meisje,  en 8 weken later woont ze nu bij ons en is ondeugend met n vleugje observatievermogen en best ’n rustig pupje. De twee dames honden Ferra en Beertje doen het goed, ze vinden elkaar interessant en af en toe laten wij zelf ook n blafje of zoiets  horen want opvoeden begint direct al!

Lekker los in het open gebied, dat is het allerleukst!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze is nu 10 weken en al op weg n echte jachtmakker / gezinshond te zijn.

Honden & Bijen

Het hondenleven loopt soms parallel met ’n aantal natuurfenomenen. In het bijzonder met wilde bijen, honingbijen en ook wespen. In elk natuurgebied, maar ook in onze tuin zijn immers veel van deze beestjes te vinden, voor de hond uiteraard veel meer op ooghoogte dan voor ons. Het vrolijke rond zoemen levert vaak mooie plaatjes op.  Bloem en bij, mens en dier een mooi bestaan.

Wilde bijen zien we naast op de planten ook veel dichter bij huis, ze zitten namelijk geregeld in onze muren, tussen straat tegels en in vermolmd hout.

 

 

 

 

Zoals je hierboven kan zien zijn er zelfs bijen, wespen en mierensoorten die hele gangenstelsels uitgraven. Hier zien we zo’n graafbij/wesp bij een ingang. De honden komen dus ook weleens bijen tegen die iets te dichtbij komen, een steek krijgen komt dus ook voor, gelukkig kunnen de honden er goed tegen. Het is ook meestal niet te zien waar de angel zit, door all die mooie haren in hun vacht. Ik als mens heb er wat meer last van, dat kan zelfs een week duren! Als imker wordt je ook wel regelmatig gestoken, dat is logisch want je bent intensief bezig met de beestjes. Controle van de bijenkast is noodzakelijk want een goede imker zorgt zeer goed voor het volk en zorgt voor een blijvend bestaan. Een steekje hoort erbij, en als beloning mag je een honingraat legen aan het eind van het seizoen.

 

 

 

 

 

Al met al is het een groot plezier om de bijen en de wereld van de imkerij te kunnen ontdekken, ook samen met je honden (gepaste afstand mag in acht worden genomen uiteraard). Je verdiepen in deze wereld impliceert ook het een en ander en er zullen snel andere boekjes opengaan, zoals bijvoorbeeld die van de paddenstoelen. De rodekoolzwam heet deze, heb ik me laten vertellen, een mooi stukje natuur.

 

 

 

 

 

Paddenstoelen ontdekken tijdens het wandelen

Paddenstoelen, zien is kijken met n vergrootglas……..de gekleurde ….. of juist de beige soorten zijn in overvloed te zoeken. Langs fietspaden tussen de bomenrijen, kijk maar goed en misschien staat daar dan een dikke boleet. Die kun je meenemen en opeten. Het vraagt ook voorzichtigheid als je ze al herkent dan is het nog niet altijd zo dat het veilig is ze te eten.

 

 

 

 

Maar na jarenlang turen en vergelijken ja dan mag je zo’n lekkere bolle boleet wel meenemen en verwerken in b.v. een bospaddenstoelensoepje. Op de pizza met kaas en tomaat, jammie, in stukjes gesneden en een nacht in de koelkast……als er een blauwige kleur te zien is, is de paddenstoel giftig…..fijn hier even te vermelden.

Amanita muscaria ofwel de vliegenzwam.

 

 

 

 

 

 

Dus wandelen we met de honden en plukken we b.v. ‘n boleet, of twee, heel bijzonder als deze hobby je plezier geeft, en ook nog iets oplevert!

Kijken thuis nog eens goed……..

 

Kever, mysterie?

Werken in de tuin, dat is bij ons n leuke bezigheid wij houden van……. Vandaag zit er een prachtig ie wat vreemd beestje in de tuin. Dit is m dan hij of zij heet De penseelkever!

Een penseelkever loopt over een stel klinkers
Penseelkever

 

 

 

 

 

 

 

De bomen …….. voor het huis geuren een heerlijke geur. In de juli maand…als Ik de deur open doe; Joh; parfum is er niks bij!!!! De combinatie geurende bomen en kevers dat zal het zijn. Is het een bij? Is het een half achtige, met een sausje lenteachtige zomergeuren !  Kleurtjes…….

Met een prachtige tekening, zie je de streepjes bobbeltjes of ach natuurlijk de stippen lijken op n penseel! Maar deze kever heeft iets lelijks ….n teek kopje? De kever is bijzonder, in mei mag je genieten van de paars blauw achtige kever ‘’n ‘’ favoriet!

Idee is ………..(BB)

Kiezen de kevers de soort?

De plant is de leverancier, de kever is de passant. (BB) Omdat de werkelijkheid dubbel is? Ook ik laat u in verwarring lezend liefdevol achter!!!!

…..leuk toch!

Hoe zit het ook alweer met de bijen?

Bijen zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde zoals wij dat als normaal ervaren. Met name dus voor het bestuiven van planten, maar er zijn ook zeker andere leuke activiteiten die bijen uitvoeren die biodiversiteit bevorderen. Denk dan aan het opruimen/verplaatsen van bladmateriaal en bijvoorbeeld het bieden van onderdak aan (nog) kleinere soorten bijen/wespen of zelfs andere ordes zoals kevers.

In 2019 heb ik dit artikel geschreven bij het hunebedcentrum. U kunt dit lezen voor nog een aantal interessante weetjes.

De nationale bijentelling – ook wij doen mee!

Veel leesplezier!

Paddenstoelen in Oktober.

Er staat nu na een paar regenachtige weken overal veel moois, de bladeren vallen af en de paddenstoelen groeien.

Eigen werk

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijkt u goed, er staat veel moois. Denk wel, met paddenstoelen kunt u altijd het beste alleen kijken en fotograferen! Vooral omdat paddenstoelen belangrijk zijn voor het systeem waar ze in groeien (ook zijn sommige soorten uiteraard giftig).

 

 

 

 

Geen blackfriday week

Soms vraag ik aan mijn honden of ze iets lekkers willen. Zie je je voor de geest…..vragende honden-koppies! Ze krijgen dan alle twee ‘n worteltje lekker vers en zoet. De eigen moestuin geeft soms wat fruit en daar smulde vorige week mijn oudste hond nog n rood vruchtje zelf van de struik af.

Lekker die frambozen nog zo laat ja dus het kan! Hij wordt oud en wijs; fruit eten! Yes! Wandelen en keer op keer het huis schoon maken. Het is jammer maar het huis is nooit echt schoon! Dat zou ik wel graag willen maar de andere prioriteiten winnen het!

Wat doe jij toch die gehele dag door!

 

 

 

 

 

 

 

Ach ja! Nou dit dus! ‘ n vers potje soep , ik pluk wat vanuit de kruidentuin schil twee aardappels erin, lekker uitje en vermicelli…..genietend.. kook ik’’. Elke week soep, elke week weer een andere!

Daar is een stukje brood wit of bruin met roomboter geroosterd……erg lekker bij.

Hornaars vriendelijk en rustig ontwaakt.

Drentsche  patrijshonden zijn graag buiten en ‘’liggen’’ graag buiten, daarom luchten wij regelmatig de kleedjes. Zondag ochtend haalden we er een naar binnen en voor het uitlaten van Ferra ligt ze dan even in de gang op het kleedje.

Gemak dient de mens!!!! Het uitlaten komt wel later op deze feestdag, eerst een gezellig ontbijt, ze mag ook nog even voor het ontbijt naar de poesjes kijken vanuit het woonkamer uitzicht raam……..op de bank naast het vrouwtje….

Rustig trek ik mijn schoenen aan en zeg tegen haar blijf even op de bank…….Dat doet ze netjes, want meestal als ik mijn schoenen aantrek schiet ze uit de startblokken. Als ik terug kom ligt ze nog op de bank….keurig maar ik zie iets op haar rug zitten n best groot ding, snel zeg ik kom naar buiten….. We kijken samen met verbazing en ja het moet van haar rug af dus eerst een handschoen aan of iets…….

Het dier is een lieve rustige hoornaar………jeetje……

U begrijpt het ze ligt even op het kleedje wat buiten te luchten lag…..Daar is het beestje dus even opgekropen en daarna legden wij het kleedje in de gang en zocht de hoornaar de warme Ferra op. Al met al het beest is rustig buiten af Ferra gepoetst, en buiten op de grond verder en levend gelaten, daar houden wij toch meer van…..

Echter de mezen dachten daar anders over ………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nou wij houden de kleedjes even op een andere manier in deze periode in huis.

Jachthonden en lekker eten maken! terug in de tijd!

Wandelen en wandelen …….en dan…….bijzondere hapjes salades van vroeger maken. Inmiddels lezen veel mensen onze site en dat vinden wij en onze hond Ferra betekenisvol ,…..woef woef….!

Vandaag ga ik terug en wel zo’n 48 jaar.. toen was ik in Turijn. Bij de Familie Bertello, vriend Juan Carlos…op bezoek wat fijn daar te mogen zijn.

Vanuit Turijn samen naar Genua in de auto door de bergen rijden… Hij deed iets wat eigenlijk alleen mag als je kan rijden als onze Max verstappen; Hij zette de motor uit en reed n klein stukje heel bekwaam de bochten naar beneden ja echt wat n beleving ik vond het n beetje eng…..

Maar vandaag schrijf ik over zijn..Juan – Carlos… salade ……..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Champignons ala Martina ala..  Juan Carlos….!

Zittend op een stoel in de keuken.

Bereiding, recept.

  • 500 gram verse niet gekookte kastanje champignons;
  • 3 tot 10 teentjes knoflook, 1 ui heel fijn gesneden.
  • Olie 1 eetlepel, mayo 3 eetlepels en veel peper.
  • Heel belangrijk 1 dl verse citroensap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak er twee glazen salade schaaltjes mee vol.

Het geheim is……..een dag laten staan ……dan is de salade op zijn lekkerst!

Begin met de champignons heel fijn te snijden en doe regelmatig n klein beetje citroensap al schepend erdoorheen. De marinade doe je in het andere schaaltje beginnend met de heel fijn gesneden teentjes knoflook.

Heel fijn is ook echt snippertjes fijn. Ui er doorheen scheppen. De mayo peper citroensap en de olie naar wens. Dek de schaaltje met n theedoek af en zet eventueel in de koelkast.

Schep voor het eten de twee schaaltjes even door. Zeker met n stukje stokbrood met boter is dit na n flinke jachtwandeling aan te bevelen.

Dit jaar komt er geen Drenten kameraad bij voor Ferra!

Nadien enkele pogingen om een Drenten pup te krijgen/kopen mislukt zijn, blijft het gevoel van een Drentenman of vrouwtje te willen lange tijd overeind. Nu Ferra het gewend is om het zonder haar vriendje Fwestor leuk te hebben neemt die zo gevoelige wens verder af!  Wij vermoeden dat dit besluit mede is ontstaan door de wel heel bijzondere jaren met onze reu.

 

 

 

 

 

 

 

Aan Ferra hebben wij een geweldige huis (en tuin) hond, maar zij heeft echter  niet een volwaardige jachtopleiding genoten. In de praktijk merken we daarvan dat ze teveel drang heeft om te jagen op wild, zonder een commando vooraf mag dat absoluut niet. Zo ging ze onlangs zomaar het bos in achter een dier aan… wel kwam ze binnen enkele momenten weer naar ons toe na het fluitsignaal van de jachtfluit. Zo zijn er dus altijd ook positieven op te merken, beter is zij dus in en om het huis wat ze goed bewaakt.

Toch willen we nu nog een goed voorbeeld geven van de grote kwaliteiten van onze reu.

Nachtelijke uitjes van Fwestor

‘S nachts mocht hij even naar buiten. Daarin heb ik hem getraind, dat hij vijf minuten vrij mocht snuffelen daar in de buitenlucht. Het is ontstaan vanwege de vele warme dagen en nachten van de afgelopen jaren. Daarna als hij dan binnen vijf minuten terug was kreeg hij een lekker stukje bruin brood. Hij was goed bestand tegen de hitte. ‘S winters had hij soms ook even de behoefte om naar buiten te willen, hetzelfde verhaal van het de boterham……. werkte meestal heel goed. Behalve op een donderdagnacht. Het was -11 graden, heel koud dus, maar ik liet hem omdat hij er om vroeg wel even naar buiten gaan. Echter na een half uur was hij nog niet terug gekomen. Ik maakte me dus een beetje ongerust, waar is hij nou, en wat zal er zijn. U begrijpt het, je hebt veel geduld nodig voor een Drenten reu.  Dus trok ik mijn jas aan vanwege de kou en wachtte op hem.

Toen stonden er ineens twee vriendelijke heren in uniform samen met Fwestor aan de deur, Fwestor vriendelijk kwispelend… Mevrouw is deze hond soms van u? …. Zo te merken wel, wat is hij blij. We spraken even met elkaar en hij was zogenaamd een gevaarlijke hond, daar had iemand over gebeld. Nou mevrouw dat geloven we niet meer, wat een prachtig beest! Ik keek naar buiten en zei wat is dat!! Ja dat heeft hij gedaan …. het was groene zakken dag. Hij had wat groene zakken meegesleept en open gevreten, goh zeg heeft “hij” dat gedaan? Nou dat mag niet hoor ik zal het morgen vroeg allemaal opruimen, sorry jongens; geeft niet hoor mevrouw. Hij heeft deze keer toch die lekkere boterham gekregen, onze ondeugende doch zeer vriendelijke Drentenman.

We laten de gedachten rondstromen en komen uit op het feit dat het voorlopig zo wel goed is met een hond. Immers krijg je niet zomaar weer een hond als Fwestor. Op dit moment zijn we vooral dankbaar voor de liefde die we hebben gekregen van hem, want het is bijna niet uit te leggen wat voor invloed hij al die tien jaar dagelijks op ons heeft overgebracht. Bravo!

Fwestor januari 2022