Pup 2022

Drenten opvoeden

De hond heeft een eigen inborst van het soort ras in zich. Wij hebben gemerkt dat sommige uiterst vervelende eigenschappen  in de lijn worden doorgegeven. Ook daarmee is het niet uitgesloten dat het uiteindelijk een eigenschap is die positief versterkend kan werken. De Drentsche patrijshond heeft altijd een goedig – zacht karakter. Daar ga je dan vanuit. Het is door omstandigheden mogelijk dat de hond een on aangenaam iets ontwikkeld. En wat kan dat dan zijn.

Bijvoorbeeld te veel blaffen…..te hard aan de riem trekken. Mijn teefje heeft het niet zo op katten ……………ging niet altijd even goed! Allemaal te hanteren gedrag wat indien op tijd gesignaleerd weer te verbeteren valt. Maar een fijne stabiele lieve hond die krijg je na verloop van n twee tal jaren met vooral veel geduld en door hard met je hond te  gaan  werken. Het werken vindt de hond zo fijn. Ook als je niet met de hond gaat jagen is er genoeg met hem of haar te doen.

Drentsche Patrijshond in water

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het leren naast je te lopen, fietsen, wandelen met n apporteer oefening feestje,  n feestje voor baas en hond. Daar voorkom je de grotere problemen door, en …het geeft het beestje ook zijn bijzonderheid. Wees de baas in goede zin. Ik ga ervan uit dat de gehaaste maatschappij deel aan de problematiek is waar de hond zich per definitie in bevindt. U kan daar een oplossing voor zoeken, maar is niet altijd eenvoudig, de Drent zoekt graag het groene weidse gebied op.

Biedt hem of haar dat vaak genoeg aan en u krijgt dat maatje waar u van droomt!

Koeien herinnering

De jeugd liefde staat me helder voor de geest die van de koeien van Boer Helderman…………daarom hou ik nu zo van Koeien. Jong en klein en ik was n bang en dapper, dapper meisje, zo vaak als het mocht ging ik even 1 km verderop naar de Boer.

Kalfjes voeren, n beetje rotzooi schoppen, room halen bovenuit de grote melkkan voor moeder. Ze hadden n grote hooischuur, en ook n mooie boerderij, hard werken was t.

Ik mocht de emmer met heerlijk voer aan de kalfjes geven. Dat kan jij wel……   ‘S middags na schooltijd was ik dan altijd weer bezig met voeren. Hij dacht…….die durft wel op n koe te zitten! Boer Helderman ……prachtige kerel, goede kerel. Hij had het mis!

Hij zette mij boven op Bertha de koe, en ze was roodbruin en had hele grote ogen….Ik herinner mij dit voorval omdat ik de prachtige……….
Bertha de bonte koe, wel heel erg groot vond van zo dichtbij.

Nu omdat de koeien zo onder druk staan in deze nieuwe tijd zet ik n foto van Bertha de koe op mijn site.

Grote koe, wit met bruine platen

Opvoeden van een puberende Drent

Als je de jachthond de vrije teugels geeft wat ook leuk is natuurlijk, krijg je niet die band met de jachthond die je zou wensen. Het vraagt een rustig opbouwend vast patroon wat je telkens n beetje mag aanpassen. Aanpassen aan het eigen kunnen van de hond, en dat verschilt nogal eens. De Drent is echter een trouwe metgezel van nature, dus zou je denken makkie, of toch niet!

Bij 8 maanden gaat hij zich toch wat anders gedragen, wat hij leerde ja dat weet hij eigenlijk niet meer zo goed, althans zo lijkt het als hij of zij ineens n beetje dwars doet. Je gaat op les en daar zijn verschillende soorten rassen en die krijgen dan dezelfde les…….. Oefenen ook als je denkt……. nou weet hij t wel …..toch herhalen en herhalen. Mijn ervaring is dat de basis oefeningen wat de jacht betreft een goed begin is, daarna zou je op zijn Drents moeten gaan opvoeden.

Dat is de opdracht met n vrijheids gehalte met daarin de aandacht van de hond  gericht naar de baas, … luistert de hond al naar commando. Weet hij door je directheid ook wat je bedoelt of zeg je n paar keer hetzelfde? De drent kan tellen en …..denkt graag. Jij bent de Baas……. Oefen zelf thuis, de commando’s zonder de hond, dan geeft dat ook de nodige zelfverzekerdheid, daar heeft de hond wat aan.

Zachtheid met n vleugje dominantie dat werkt het beste. Als je met je hond met genoegen loopt en weet dat hij wat kan geeft dat weer de moed hem of haar verder te leren een jachthond te worden. Als hij dan wat geleerd heeft is dat mooi, dan komt de periode aan dat hij van rang wil wisselen eens even kijken wie ben ik de baas? Voorkom dat …….Hij of zij is de baas niet maar ze proberen het wel altijd, blijf vriendelijk maar zeg wel dat het niet zo kan. Kort straffen is het beste, je stem licht verheffen is bij de drent voldoende.

Veel plezier, het is n prachtig iets je hond te zien groeien.

Z van zingen, en de z van tonen zoemen in de lucht, lucht!

Hondengeluid…….zingen, brullen……van blijheid!

 

Er zijn honden die brommen, en er zijn honden die oerbrullen of……geluids tonen maken, maar waarom? Fwestor brult zijn blije brul van opwinding …loeit bij onheil , ja loeien want zijn blijheids brul toont de tonen anders.

Het is typisch iets van de staande jachthond, hij houdt niet van elektrische luiken die open en dicht gaan, daar wordt hij niet zo blij van. Lawaai in uw omgeving, onweer, machines, ach de wind waait gelukkig naar alle richtingen. Toch is het ook soms nodig een lawaai toe te staan, maar wij vinden dat er geen overlast mag zijn. Er is een klimop top over de wereldse belangen van verbeteringen, we leven een eigenaardig leven, kijk uit kijk uit u mag niks meer zeggen hoor!!! Er is een geluids geld en nog wat meers crisis beraad……… je kan er behoorlijk rijk van worden. Let goed op of je de lef of de liefde of beide bezit, of het katachtige van onze Fwinsie poesje ze werd 21 jaar oud, die miauwen soms n toontje hoger.

 

 

 

 

 

 

 

Luister goed we hebben maar een geluid en dat is die van de voorzichtige vooruitstrevende goede gedachten, Yel, hoor de Bidens van onze wereld! Luister goed want dat is in ieders………. Dat zou fijn zijn, honden vinden het fijn te luisteren, naar de stem van de baas of bazin. Daarom heb ik geleerd naar de geluidstonen van mijn hond te luisteren zodat ik hem of haar beter kan begrijpen.

2 en 2 is samen ………….

Wereld honden, dat zijn ze zeker voor mij; de jachthonden Ferra en Fwestor.

Ze is al bijna 5 jaar en heeft een jong groot gebracht. De reu is bijna 10 jaar en daar worden wij als wij hem zien zoals hij nu is heel blij van. De moeilijkheidsgraad ligt in de tijd van haar loopsheid, dat is best lastig zo’n drie weken lang. Zij aan zij, Blafje blaf, eten aan eten en ook liggen op het bankie, bankie. Dat kan dan niet!

 

 

 

 

 

 

 

Wij lukten het ons…….hem lukte het toch …….blij te blijven, tja! Blaf blaf blaf en eten, Zalig brokken vreten. Wandelen elke dag vraag me niet wat dat al mag. Vraag me niet telkens weer naar die volgende keer.

Wandelen met de honden, Wandelen met de honden, En dat met plezier elke dag weer! De vraag ……..die wij nu kunnen beantwoorden……is het n goed idee….reu en teef bij elkaar in een gezin?…… Dat kan echt wel hoor met veel ruimte en geduld, en ook de bereidheid de ruimte voor de reu aan te houden. De verschillende kamers tijdens de loopsheid is ook van belang. Echter de reuk blijft wel n dingetje…..een intacte reu ruikt op verre afstand de teef dus………… Hou de reu goed in de gaten en laat hem 6 keer 5 minuten op de dag uit! En wees hem de baas……….

2 en 2 is samen……………..!

 

 

 

 

 

 

 

Pupje of niet!

Uitrusten, wandelen, zomervertier. Krijgen we een hittegolf of toch niet? Krijgen we een pupje of niet? Vandaag gaan we wandelen met onze drentenmoeder Ferra. We merken dat Ferra een sterke eigen wil heeft, een drentenwil. De drent neigt tot bazigheid, we proberen te achterhalen hoe dat bij een Drent in elkaar zit. We weten nu dat ze weer in haar oude doen is gekomen na het verlies van haar drentenvriend Fwestor. Zelfs zien we enkele sterke veranderingen van haar gedrag in de meest positieve zin! Het lijkt alsof ze door het verlies en de twee maanden erna tot rust is gekomen en bepaalde gedragingen van Fwestor over heeft genomen. We merken vandaag tijdens de wandeling tussen de schapen, dat onze Ferra nog wat onrustig tussen de dieren loopt, maar wel al flink is verbeterd ten opzichte van een jaar geleden. Er zijn vele momenten van rust waarbij ze zit en gaat kijken zoals het hoort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We schenken Ferra het vertrouwen zodat ze ruimte krijgt in haar groei om net zo een grote jachthond te gaan worden als Fwestor was. Want als nu de deuren open zijn in huis, blijft Ferra netjes op haar plaats. Dat is toch fijn gedrag van haar. We gaan door en we blijven dus oefenen met ook het loslopen. Het pupje waar we naar uit hebben gekeken komt nu niet! Bij een volgende dekking van Rintje gaan we weer voor de combinatie die wij graag wensen.

Aan het werk met de Hond. Schapen lopend op de achtergrond.
Eigen werk (bb)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek aan pup Trius 2022

Als we bij hem aankomen zien we een blije, laag blijvende mooie drentenman. Hij verwelkomt ons en herkent ons meteen! Mama Ferra is ook blij om hem te zien. Hij is groot geworden. In de 15 maanden tijd hebben wij hem drie keer gezien en zo de groei mee kunnen maken. De eigenaren willen een echte jachthond van hem gaan maken, dat gaat zeker lukken. Ons motto is: Heel veel geduld en het lijntje (het contact) met je hond optimaliseren.

Eigen werk (bb)

Vandaag willen we wandelen en gaan zwemmen met de honden. We gaan stapje voor stapje proberen of ze tussen het groene kroos willen zwemmen. Het pootje baden hoort iets meer bij onze Ferra. We maken er een spelletje van en ja hoor zo is het toch leuk voor beide Drenten. Zelfs gaan beiden zo dieper dan verwacht in het water! Ze genieten ervan en je kan zelfs zeggen dat er even gezwommen is, wat een overwinning.

Soms zijn de puberende drenten ongedurig en nog te wild en dat hoort er ook een beetje bij. Binnen nu en twee jaar is hij een echte jachthond geworden. Dat is echt heel leuk.